Dog Kennel Hill Open Space

The brief:  Dog Kennel Hill Open Space is a good sized and little known park and woodland in East Dulwich, London.  The client, the London Borough of Southwark, in response to local resident consultation,  wanted to implement a programe of access and biodiversity improvements across the site but without losing it’s amenity function.  London Wildlife Trust instructed me to prepare an Existing Site Plan to address the design issues to assist with public consultation as well as Strategic Masterplan Design, Planting Proposals and a Construction Strategy Drawing  to assist potential contractors to tender for the implementation.

Confusing access

Messy and incoherent spaces

Dog Kennel Hill Site Survey


 

 

 

 

 

Click here for a higher res version of the Site Survey


The design: Based on the client brief and subsequent public consultation the final issued Masterplan featured improved access, new and better placed site furniture and a natural play area.  Biodiversity enhancements include over 500m2 native species rich hedgerow, meadow grassland, bird and bat boxes and log piles, some general enhancements to the woodland and interpretation and community notice boards.

Strategic Masterplan

Click here for a higher res version of the Strategic Masterplan

Click here for a higher res image of the Construction Strategy Drawing

The Landscape:  Once the plans were finalised Southwark Council invited a selection of landscaping firms to tender for the implementation of works including London Conservation Services, LCS,  the trading subsidiary of London Wildlife Trust and who I had worked closely with to develop the plans.  I am delighted that say that LCS have won the contract and we will continue to work together to implement the Masterplan over the next few months.

Update:

The works have started and are progressing really well  It will take awhile to establish but you can already see the changing form and additional features.

New area for a meadow grass verge is formed

 

Curved form of meadow grass verge and new benches

Newly laid resin bonded path and replanted fruit trees